Frågor & svar

Det kommer en väldig massa frågor till oss om SkrattNet från SkrattNets besökare. Här nedanför finns svaren på några av de vanligaste.

Har du en fråga som inte finns med? Skicka då ett e-postmeddelande till oss.

Apropå vem som har hand om sidan:

Apropå banners, bannerbyten och sponsring:

Apropå design och domän:

Apropå humorns ursprung:


”Vem är det som sköter om SkrattNet?”

Adam Evertsson är den som styr och ställer på SkrattNet. Tog titeln webfarbror när SkrattNet startades 1996 och har fortfarande den titeln. Det finns även personer som hjälper till med översättningar och liknande, och de kan du läsa mer om under avdelningen ”Vilka är vi?”. Där hittar du närmare presentationer om de som jobbar eller har jobbat med SkrattNet.

”Hur många är det som översätter texter till SkrattNet?”

Det är svårt att säga eftersom SkrattNets besökare skickar in texter de har hittat på webben eller fått hem i e-postlåddan, men sedan starten har kanske ett femtiotal skickat in egna översättningar.


”Finns det banners som jag kan använda på min hemsida?”

Ja, på avdelningen ”Länka till oss” så hittar du en hel hög med bilder som du kan ladda hem och länka till SkrattNet med.

”Kan SkrattNet sponsra min sida med pengar och saker?”

Då det kostar mer att driva SkrattNet än vad SkrattNet drar in ifrån annonser och sånt... så nej.

”Vill SkrattNet göra ett bannerbyte med min sida?”

SkrattNet byter gärna länkar med andra webbplatser. Du kan läsa mer om det på avdelningen som kallas Länkvänner


”Vem har gjort SkrattNets design?”

Adam Evertsson designade den ursprungliga versionen av SkrattNet. Mellan 1996 och 2004 passerade flera designer. Mellan 2004 och 2012 fanns en design som skapats av de glada gamängerna på Digital Venues. Den nuvarande designen har Erik Pavletic lagt en stabil grund till och webfarbror jobbade sedan vidare på den.

”Har ni alltid haft samma logga på SkrattNet?”

Nej, SkrattNets ”logga” har ändrats genom årens lopp och den är nog inte riktigt fastställd än heller. Den mest använda är nog 3D-bilden i typsnittet MaxCircus, men den har inte använts på flera år.

”Varför ligger inte SkrattNet på domänen www.skratt.net?”

Ty den är upptagen, den tillhör fotografen Wendy Skratt (schysst efternamn - red. anm.).


”Var kommer alla texter ifrån?”

Vi har många e-post-vänner över hela världen som skickar texter till oss varenda dag. Webfarbrorn och några av de som hjälper till med översättningar på SkrattNet letar också upp egna texter och frågar då ofta om upphovsmannens tillstånd att få översätta och publicera texten på SkrattNet.

”Varför skriver ni inte ut var ni fått texterna ifrån? Eller länkar till den sidan?”

Som vi skrev ovan så får vi 99% av alla texterna per e-post. Våra vänner har i de flesta fall också fått dem per e-post, och det har inte funnits några adress från början. Från och med 2009 har mer arbete lagts på att leta upp unika texter på webbplatser och då frågat upphovsmannen om lov. De texter översätts och publiceras sedan med upphovsmannens tillstånd på SkrattNet och får då heller inte kopieras och publiceras.

”Kan jag kopiera några texter fr