2003-05-28: Matexcess

En sak kan vi komma överens om; alla behöver vi mat. Må vara en korv med bröd eller persiska pilgrimsmusslor. Iransk kaviar eller spagetti. Oavsett plånbok så är smaken och intresset olika. Många familjer har middagen som den kanske enda gemensamma samlingspunkten. Andra kanske nöjer sig med att mikra upp en pizza i all ensamhet. Numera är vi dessutom tvingade att titta på när andra lagar mat. Ja. Tvingade, för hur man än zappar och byter kanal så står där en egotrippad person i vitt förkläde och vispar i kastruller.

Mitt första matminne från TV är Ria Wägner. En matglad husmor i övre medelåldern som utstrålade samma barska konservatism som mattanterna i skolbespisningen. Detta var på 70-talet då matintresserade kvinnor var husmödrar och matintresserade män var kockar. Något som också återspeglades i Rias något sparsmakade kök, tillika kokkonster.

Ria var bryggan mellan