2003-06-18: Film är bäst på bio

Jo, det har förstås sin tjusning att se Pierce Brosnan spränga båtar på 30 kvadratmeter filmduk. Det är inte heller så dumt att höra hur han spinner loss och listigt drar iväg i THX. Hans båt startar till vänster i bild och du både ser och hör hur den försvinner iväg till höger om dig. Och motorljudet vrålar förbi och bort över din axel. När explosioner skakar om din popcornbägare är det lätt att njuta av film. En biobiljett är faktiskt fortfarande hyfsat billig för ett par timmars underhållning.

En annan dag går du och ser ett halvtasktigt drama du hade hoppats skulle vara betydligt bättre. Det hade de gnälliga tanterna på raden bakom också hoppats på. Det hör du tydligt. Det är inte heller din kompis som har kepsen på i stolen framför. Den två meter långe ligist som alltid skrattar på fel ställe. Fjortisen till höger verkar mer intresserad av att skicka och läsa SMS. Du är inte hemma och blir bara mer och mer irriterad. Så är film alltid bättre på bio?

I vårt eget prylsamhälle är det hemmabio som gäller. För tiotusen får du en komplett surroundanläggning med subwoofer. Men då får du se på TV-skärmen. En plasma-TV kostar 50-100 tusen till. Men då får du verkligen bio hemma. Ok, kanske du behöver flytta en vägg och möblera om lite. Men det kan det vara värt. Sen är det bara att starta filmen och få "riktig" bio hemma, med egna gratis popcorn. Fast en investering på denna nivå är ju få förunnat. Och köper du en TV för hundra tusen nöjer du dig knappast med en surroundanläggning för tio. Det vanligaste är nog att man köper en snikanläggning hos On Off och kopplar in till TV:n.

Det finns dock ytterligare en kategori "cineaster", de som laddar hem sina filmer från nätet istället för att hyra. (Inte jag förstås!!!) Med egen DVD-brännare kan man bränna sina egna DVD och se filmerna "gratis". Denna snikvariant kräver dock har tillgång till bredband eller ett nyare grafikkort som kan kopplas till TV:n.

En långfilm tar x antal timmar att ladda hem. I ungefär hälften av fallen är det inte den film du laddar som du får. Någon har roat sig med att döpa om filen Starwars