2003-09-18: Var det bättre förr?

Det var inte bättre förr. Den som påstår det vill jag ha en sittning med mellan fyra ögon. Jag har nämligen legat sjuk i några dagar. Herren valde att pröva mig med en nästan dödlig förkylning. Det är ingen skillnad på att ligga och skaka i dyngsura lakan och mellan febriga läppar pressa fram ett väsande; "lite glass vore gott", när man är fem eller trettiofem. Och inte femtiofem heller föreställer jag mig. Nej, en rejäl förkylning kräver sin man.

Förr. För jättelänge sen. På 70-talet. Då var jag liten. Att bli sjuk då innebar en fördel, man behövde inte gå till skolan. Möjligen fanns en mor, men inte sprang hon till kiosken för att köpa smågodis inte. Däremot fick man ligga i sina svettiga ihoptvinade lakan och läsa om en gammal Kalle Anka för femtioelfte gången. Kanske till och med sänka sig så lågt att man löste knep och knåp-sidornas korsord längst bak. Det brukade vara tre rutor och en bild på en ost. Därefter stapplade man in till vardagsrummet och slog på TV:n. Hade man tur så var det "Hej U-land" från Utbildningsradion. Hade man otur var det spansk språkkurs.

Tidig eftermidda