Frågor & svar

Det kommer en väldig massa frågor till oss om SkrattNet från SkrattNets besökare. Här nedanför finns svaren på några av de vanligaste.

Har du en fråga som inte finns med? Skicka då ett e-postmeddelande till oss.

Apropå vem som har hand om sidan:

Apropå banners, bannerbyten och sponsring:

Apropå design och domän:

Apropå humorns ursprung:


”Vem är det som sköter om SkrattNet?”

Adam Evertsson är den som styr och ställer på SkrattNet. Tog titeln webfarbror när SkrattNet startades 1996 och har fortfarande den titeln. Det finns även personer som hjälper till med översättningar och liknande, och de kan du läsa mer om under avdelningen ”Vilka är vi?”. Där hittar du närmare presentationer om de som jobbar eller har jobbat med SkrattNet.

”Hur många är det som översätter texter till SkrattNet?”

Det är svårt att säga eftersom SkrattNets besökare skickar in texter de har hittat på webben eller fått hem i e-postlåddan, men sedan starten har kanske ett femtiotal skickat in egna översättningar.


”Finns det banners som jag kan använda på min hemsida?”

Ja, på avdelningen ”Länka till SkrattNet” så hittar du en hel hög med bilder som du kan ladda hem och länka till SkrattNet med.

”Kan SkrattNet sponsra min sida med pengar och saker?”

Då det kostar mer att driva SkrattNet än vad SkrattNet drar in ifrån annonser och sånt... så nej.


”Har ni alltid haft samma logga på SkrattNet?”

Nej, SkrattNets ”logga” har ändrats genom årens lopp och den är nog inte riktigt fastställd än heller. Den mest använda är nog 3D-bilden i typsnittet MaxCircus, men den har inte använts på flera år.

”Varför ligger inte SkrattNet på domänen www.skratt.net?”

Ty den är upptagen, den tillhör fotografen Wendy Skratt (schysst efternamn - red. anm.).


”Var kommer alla texter ifrån?”

Vi har många e-post-vänner över hela världen som skickar texter till oss varenda dag. Webfarbrorn och några av de som hjälper till med översättningar på SkrattNet letar också upp egna texter och frågar då ofta om upphovsmannens tillstånd att få översätta och publicera texten på SkrattNet.

”Varför skriver ni inte ut var ni fått texterna ifrån? Eller länkar till den sidan?”

Som vi skrev ovan så får vi 99% av alla texterna per e-post. Våra vänner har i de flesta fall också fått dem per e-post, och det har inte funnits några adress från början. Från och med 2009 har mer arbete lagts på att leta upp unika texter på webbplatser och då frågat upphovsmannen om lov. De texter översätts och publiceras sedan med upphovsmannens tillstånd på SkrattNet och får då heller inte kopieras och publiceras.

”Kan jag kopiera några texter från SkrattNet och slänga upp på min egen sida?”

Ja och nej. Det finns en hel del texter som skrivits av webfarbrorn själv, och av andra duktiga skribenter och publicerats på SkrattNet med deras tillstånd. Dessa texter får inte kopieras eller skickas vidare. På de sidorna står det klart och tydligt att de texterna är skyddade under upphovsrättslagen, och det gäller även på Internet.

Texter där en översättare står utsatt får heller inte spridas hur som helst då SkrattNet och översättaren äger copyright på texten. Kontakta SkrattNet för att få tillstånd att publicera texten någon annanstans.

För övrigt gäller att så fort du kopierar något från SkrattNet.se och publicerar på Internet ska det finnas med en klar och tydlig länk tillbaks till SkrattNet.se. För publicering i bokform krävs skriftligt tillstånd från oss på SkrattNet, vänligen kontakta oss innan.

”Om jag vet vem som har skrivit ett text, kan jag på något sätt meddela till SkrattNet?”

Oja! Det vill vi gärna att ni gör. I anslutning till den roliga texten, bilden eller filmen finns det, lite finstilt, information om vem som är upphovsman och är detta okänd finns det en länk så att du kan meddela detta till SkrattNet så att det tas med bland informationen.

Senaste nyheter

Roligt videoklipp, 27 september 2020, 01:16
Roligt videoklipp, 27 september 2020, 01:16
Roligt videoklipp, 23 september 2020, 01:04
Roligt videoklipp, 20 september 2020, 00:58
Roligt videoklipp, 18 september 2020, 00:52