Om oss

SkrattNet startades 1996 av Adam Evertsson (då Gustafsson) och med ett US Robotics 33.6-modem laddades nya HTML-sidor upp på olika servrar under åren som kom, den första i USA då svenska webbhotell var otroligt dyra på den tiden. Flera olika designer på webbplatsen dök upp och lämnade plats åt nästa under de här åren, allt hårdkodat, vilket gjorde det lite jobbigt när allt skulle ändras.

Webbplatsen hade år 2000 över 300 000 besökare i månaden, vilket var väldigt mycket med tanke på att det var en privat webbplats. Det dagliga nyhetsbrevet, DDAH (Dagens Dos Av Humor), skickades i början ut via programmet Pegasus mail med 50 mottagare åt gången, men fick sedan en riktig mejllista hos webbhotellet Kajen i Malmö. Då det gick i graven på grund av tekniska problem hade det åtskilliga tusen prenumeranter, också det en imponerande siffra på den här tiden.

Sekelskiftet kom och gick och under sommaren som följde pockade andra saker i Adams liv på uppmärksamhet och på hösten beslutade sig han för att lägga ner SkrattNet. Det här var 5-6 år innan allt var Wordpress, Joomla, Drupal och alla andra innehållshanteringssystem fanns, och det var i grund och botten väldigt mycket jobb med att hantera alla uppdateringar. Att konkurrerande humorsidor snodde allt material undantagslöst gjorde också att det började suga rätt rejält. Att allt det jobb som lades ner bara kopierades var naturligtvis inte kul.

En dödsannons scannades in från Sydsvenskan och nyheten gick ut på webbplatsen en måndagmorgon. Under första timmen kom över 600 mejl med upprörda kommentarer, önskemål om att webbplatsen skulle återuppstå likt en religiös ledare under påsk och det dök faktiskt upp ett och annat affärsförslag. Flera företag, bland annat Spray, hörde av sig och ville ta över driften av SkrattNet. Under den kommande veckan bollades lite förslag fram och tillbaka och på torsdagen såldes SkrattNet med dess innehåll till det företag som driver webbplatsen Klassfest.com.

I deras regi drevs SkrattNet i några år tills webbplatsen såldes vidare till DG Media. Då gjordes SkrattNet om och alla texter och bilder hamnade i en databas. Några år senare kontaktade DG Medias ägare Adam och undrade ifall han ville komma tillbaka till SkrattNet och göra uppdateringar. Adam funderade i ungefär tre millisekunder och var plötsligt anställd för att sköta om den sida han skapat ett decennium tidigare. Nya texter och bilder dök upp på webbplatsen och eftersom YouTube lanserats något år tidigare började även roliga filmer dyka upp på webbplatsen.

2009 bestämde sig DG Media för att sälja SkrattNet. De frågade såklart gamla webfarbrorn Adam om han ville köpa tillbaks SkrattNet. Än en gång tänkte Adam i ungefär tre millisekunder och i september samma år kom SkrattNet tillbaks i Adams ägo.

Då tog arbetet vid med att flytta över allt material till ett bättre system, ett system som med lätthet kunde uppdateras och där man inte behövde skriva egen kod för att ändra saker. Valet föll på Drupal, ett system bara några år yngre än SkrattNet självt, och våren 2012 lanserades en ny webbplats, med en helt ny design gjord av Erik Pavletic och med ett stadigt system i ryggen.

Arbetet med att driva SkrattNet fortskred, och 2017 lanserades nästa version. Uppdaterad grafiskt och tekniskt med responsiv design. Dagligen publicerades något nytt, humoristiskt på webbplatsen.

2018 går SkrattNet in i en ny era. SkrattNet kommer att tas över av Game Lounge Ltd. som kommer att fortsätta driva webbplatsen.


SkrattNet har inte varit SkrattNet om det inte hade varit för alla texter som publiceras. Roliga historier och gåtor och norgevitsar i all ära, men ända sedan starten 1996 har det översatts texter från engelska till svenska. Många utav dem är numera moderna klassiker och dyker upp i epost-meddelanden, på andra humorsajter, i böcker och i tidningar. Under åren har det varit många som hjälpt till med detta, både löpande i SkrattNets regi och spontant översatta texter som dykt upp i e-posten. Varje text som översatts har denna information kopplad till sig, och vi tackar alla som hjälpt till under åren, ingen nämnd och ingen glömd. Men ett stort tack skickas till alla som lagt ner fritid, arbetstid, annan tid till att hjälpa till att skapa Sveriges kanske först, största och bästa humorwebbplats genom tiderna.

En längre version av den här texten - med skärmdumpar från tidigare version av SkrattNet - kan hittas på Adam Evertssons blogg på adamevertsson.se