Under en period arbetade jag med att renovera ett gammalt slott. Vid slottet fanns en hamburgerrestaurang, och där åt jag lunch dag efter dag. Efter ett tag kunde jag kliva in i restaurangen och nicka igenkännande till lastbilschaffisarna vid det bortre bordet för att sedan stega fram till kassan och beställa det vanliga. Äntligen hade jag blivit stammis på ett sjabbigt hak!

Det finns en del människor som kan beställa det vanliga på Systembolaget, något som vittnar om än sämre kosthållning än den som jag stoltserade med under mina dagar i slottet. Men oavsett vad det handlar om, så är det något speciellt med det vanliga. Självklart vill man hellre beställa det än en dubbel cheeseburgare med extra ost, stor pommes med rikliga mängder grillkrydda och en mellancola utan is. Om inte annat så låter det mer hälsosamt (dock ej i Systembolagsfallet).

Kanske skulle det vara bra om man BARA sålde vanliga hamburgare, spritsorter och locktänger, så alla fick samma möjlighet att beställa det vanliga. Jag tänker mig nånting liknande Konsums Blåvitt. Det kanske kunde heta Vanlig Hamburgare och Vanlig Sprit. I städerna skulle det säljas Vanliga Kläder och på gatorna skulle det myllra av Vanliga Bilar och Vanliga Människor som alla levde så kallade Vanliga Liv.

Jag är medveten om att det där troligen kommer att förbli en utopi. Många har försökt före mig, och i samtliga fall har det slutat med att städer blivit gråa och att människor har dött. Och så mycket är jag inte beredd att offra för att lastbilschaffisarna vid det bortre bordet ska kunna beställa lika smidigt och enkelt som jag. Kanske ska vi vara glada att allt är som Vanligt.

Inskickat av: Okänd Upphovsman: Göran Heldesten Översättare: Okänd