Jo, det har förstås sin tjusning att se Pierce Brosnan spränga båtar på 30 kvadratmeter filmduk. Det är inte heller så dumt att höra hur han spinner loss och listigt drar iväg i THX. Hans båt startar till vänster i bild och du både ser och hör hur den försvinner iväg till höger om dig. Och motorljudet vrålar förbi och bort över din axel. När explosioner skakar om din popcornbägare är det lätt att njuta av film. En biobiljett är faktiskt fortfarande hyfsat billig för ett par timmars underhållning.

En annan dag går du och ser ett halvtasktigt drama du hade hoppats skulle vara betydligt bättre. Det hade de gnälliga tanterna på raden bakom också hoppats på. Det hör du tydligt. Det är inte heller din kompis som har kepsen på i stolen framför. Den två meter långe ligist som alltid skrattar på fel ställe. Fjortisen till höger verkar mer intresserad av att skicka och läsa SMS. Du är inte hemma och blir bara mer och mer irriterad. Så är film alltid bättre på bio?

I vårt eget prylsamhälle är det hemmabio som gäller. För tiotusen får du en komplett surroundanläggning med subwoofer. Men då får du se på TV-skärmen. En plasma-TV kostar 50-100 tusen till. Men då får du verkligen bio hemma. Ok, kanske du behöver flytta en vägg och möblera om lite. Men det kan det vara värt. Sen är det bara att starta filmen och få riktig bio hemma, med egna gratis popcorn. Fast en investering på denna nivå är ju få förunnat. Och köper du en TV för hundra tusen nöjer du dig knappast med en surroundanläggning för tio. Det vanligaste är nog att man köper en snikanläggning hos On Off och kopplar in till TV:n.

Det finns dock ytterligare en kategori cineaster, de som laddar hem sina filmer från nätet istället för att hyra. (Inte jag förstås!!!) Med egen DVD-brännare kan man bränna sina egna DVD och se filmerna gratis. Denna snikvariant kräver dock har tillgång till bredband eller ett nyare grafikkort som kan kopplas till TV:n.

En långfilm tar x antal timmar att ladda hem. I ungefär hälften av fallen är det inte den film du laddar som du får. Någon har roat sig med att döpa om filen Starwars.avi till snovit.avi. eller tvärtom. När du väl har filen i din dator och det är rätt film så upptäcker du att den saknar svensk text. Eller den saknar text överhuvudtaget. Och franska var inte ditt bästa ämne i skolan.

Du kanske ska vara kung på jobbet på måndag och skrutit över att du laddat hem en kopia av nästa Matrix, som garanterat ingen annan har sett. Det framgick kanske inte av filen att filmen är filmad för hand på en biograf i Hong Kong med VHS-kamera. Du gör en djupdykning ner i popcornskålen ungefär samtidigt som den illegale kameramannen gör det. Ibland kan du urskilja några karaktärer på skärmen.

Du kanske trodde du var en smart och ekonomiskt sinnad konsument när du skaffade bredband. Nu behöver du aldrig mer köpa en CD! Det är ju bara att söka upp låtarna på nätet. Du tjänar 189 kronor. För de pengarna kan du lätt lägga en kvart på att söka upp den där CD:n på nätet och kolla vad låtarna heter. Nu tankar du hem dem via ett fildelningsprogram. 7-8 låtar går med blixtens hastighet, men låt 11 och 12 var knepiga att hitta. Till slut fanns de ändå, men oj, så dåligt ljud några spår hade. Ladda hem nya versioner. Så där. Nu är låtlistan komplett och vi stoppar in en tom CD. Ner med musiken och sen är allting klart.

Ska bara skriva ut omslagsbilden. Oj, färgpatronen verkar tom. Och så ska vi skriva ut låtlistan som baksida. Nu återstår bara att trycka upp en CD-etikett till själva skivan. Ja, se där hur lätt det var. Det tog bara tre timmar att tjäna 189 kronor. Tre timmar du inte alls hade behövt göra något vettigare av ditt liv med? Ja, det är ju inte mitt problem. Men ladda hem en film och hur många gånger ska du se den?

Hur mycket tid har vi egentligen att använda till konsumtion om man jämför med tidsåtgången för insamlandet? En DVD kostar kanske en 50-lapp att hyra. Men då får du å andra sidan pengar över till både popcorn och läsk. Och du kan be den långe killen att dra dit pepparn växer eftersom han förmodligen är din bror.

Upphovsman: Rabulisten i Vasastan Översättare: Okänd Inskickat av: Borttaget, läs mer här

Liknande poster

Roligt videoklipp, 28 maj 2017
Illustration till texterna om Shout - Parodin på Scream av Mario Castro Sepulveda & Björn Boström
Rolig text, postad för länge sedan
Rolig text, 10 mars 2010
Rolig bild, postad för länge sedan
Rolig bild, 8 juni 2012