Vi har fått en ny folksjukdom. Den heter Bristande självinsikt. Låt mig ge några exempel: Under första veckan av Fäjm Faktåry är det öppen audition. Vem som helst kan kliva upp på en scen och dra en låt för Bert & Co. Bland de förhoppningsfulla finns ett flertal som på scen utbrister i smärtsam falsksång och glömmer halva texten. I en intervju straxt efteråt förklarar dessa personer att det är relativt nöjda, någon kom av sig lite, någon hade missat en ton etc. Alltså vi talar om personer som inte varit i närheten av en ren ton, någonsin. Ingenting som skulle kunna skylas över av rampfeber eller dylikt. Nej, en tjej sjöng dessutom falskt i fel tonart, innan hon kom på sig efter halva låten och bytte till en annan, ännu värre tonart. Hon var nöjd med sin insats, förutom att hon hade glömt en textrad. Till och med en kille i juryn sa att det var det näst sämsta han hade hört någonsin. Vilket betyder att han är mycket väl medveten om vad som var det absolut sämsta.

En läkare och en psykolog i ett debattprogram berättar för en ung tjej att de förkastar hennes dietmetod. Hon tror inte på läkaren. En film visas som handlar om en annan ung kvinna som dött av samma metod. Hon väljer att tro att den döda kvinnan använt dieten fel. Det är möjligt, men inte någon gång visar hon tecken på att hon kan ha fel. De flesta av oss skulle kanske säga något i stil med: Oj, detta visste inte jag, kanske värt att kolla upp. Eller varför inte fråga läkaren om ett bättre sätt att banta?

Jan Guillou hoppar på gullegulliga Åsne Seierstad och hävdar att hennes bok Bokhandlaren i Kabul är påhittad. Åsne blir kempearg och säger att Jan alltid(?) varit ute efter henne (vad hon nu menade med det). Den skulle enligt J vara påhittad för att där finns citat återberättade som ingen människa i Afghanistan skulle våga få publicerade utan att riskera sin och sin familjs liv. Föga anade väl J att Åsne inte ljög. Hon hade bara publicerat citaten — friserade lite med konstnärlig frihet — utan att fråga om lov. Nu är bokhandlaren, som i Afghanistan är en rik och berömd person, på stämningsturné för förtal. Åsne blir ledsen, men har inte gjort något fel.

En före detta kollega till mig har något slags hörfel. Vassadu sa du? skrek hon ofta mitt i en pratstund vid fikabordet. Trots att hon var ung. Jag vet inte om det hör ihop, men den här tjejen pratade dessutom väldigt otydligt. Därför blev det ganska komiskt när hon själv påstod att det inte var något fel på hennes hörsel utan på alla andras. Vi hörde ju aldrig vad hon sa. Inget fel på henne alltså, men på alla andra.

En känd såpastjärna skådespelerska och fotomodell har dömts för att smuggla in amfetamin och dopingpreparat från Thailand. Hennes kommentar efteråt: Jag förstår inte varför de ska förstora upp det här och göra en sak av det. Men det sitter väl någon nitisk person någonstans.

En berömd kvinnlig teaterproducent blev nyligen dömt för att ha fifflat bort en ansenlig summa från sin egen firma, utan att betala skatt. Hon är naturligtvis oskyldig då hon betalat tillbaka vartenda öre, med råge. Så om en tjuv bara lämnar tillbaka sitt tjuvgods blir han eller hon friad? Och med råge? Betalade hon tillbaks mer till myndigheterna än hon var skyldig? Kallas inte det bestickning.

Till sist, naturligtvis, 35-åringen vs Världen. Ingenting han gjort verkar vara sant. Mannen är, enligt en uppsjö av källor inte bara en nitisk mytoman, utan även en huligan och simpel småtjuv. Denne person intervjuas nu av journalister i egenskap av frisläppt. I intervjun delger han sin åsikt på polisens ingripande (inkompetens) och sin egen situation (synd om). Men vem ska tro på en mytoman? Och framför allt, hur ska en mytoman kunna hantera den här smått fantastiska sanningen att han suttit misstänkt för mordet på en utrikesminister? En sån historia måste rimligtvis överträffa alla hans tidigare historier med hästlängder, med den skillnaden att denna är sann. Frågan är bara, blir detta pricken över i:et i hans karriär, eller blir det en sanning som får honom att konvertera till sanningen igen?

Inskickat av: Okänd Upphovsman: Rabulisten i Vasastan Översättare: Okänd