När skolarbeten hänger över en som gröna spöken från populära 80-tals-filmer tycker jag det är skönt att koppla av med lite annat än just skolarbete.

Bredvid datorn på mitt skrivbord ligger (förutom dammråttor, post-it-lappar en masse, papper från när och fjärran) Mattias Boströms nyutkomna bok Nu har det banne mig gått för långt som jag har läst lite i och den är riktigt skön.

För en annan som vuxit upp med bara två kanaler och därför tittade på allt — hur dåligt det än var — är det ren fröjd att få ta del av en del av alla de brev som skickats till Radionämnden eftersom de på något sätt har varit en nagel i ögat på någon. Det kan ha rört sig om döttrar som inte kom med i 10 000-kronorsfrågan (en riktigt hemsk historia som säkert satt ärr hos någon), varför barnprogram inte borde sänts eller varför just det där programmet skakar Sverige i grunden.

En skön passage är när Harry Schein slår ner på att TV2 sänt inte mindre än två, enligt honom, ruskigt dåliga svenska filmer — Pensionat Paradiset och Åsa-Nisse — inom loppet av några veckor.

Ett utdrag ur boken: Harry Schein ansåg att Åsa-Nisse stred mot §7 i Sveriges Radios
avtal med staten, som föreskrev att programmen skulle ”skänka god förströelse och underhållning med beaktande av olika smakriktningar”.

Vidare: Harry Scheins anmälan väckte ett ramaskri hos TV-tittarna. Under flera veckor dansade insändarskribenter och kåsörer krigsdans mot honom. Om han hade trott sig tala för en tyst majoritet måste han ha
blivit rejält besviken. I den störtflod av brev som anlände till radionämnden efter att hans anmälan blivit känd fanns inte ett enda som ställde upp till hans försvar. Tvärtom var de allra flesta rasande på den där ”kultursnobben” och ”diktatorn” som ville förbjuda svenska folket att se sin älskade Åsa-Nisse.

Och några av de brev som nämnden fick tillskickat sig kom från barn och de är helt underbara:

Ibland så är det bara EN som ringer och klagar. 70% av 100% vill se en film. Så ringer det in EN och då får inte 70% av 100% se den filmen. DET ÄR LARVIGT. (Björn och Mikael)

Jag tycker att gamla karigar och gubbar inte skule bstima vårat Tvpogram. jag tycker att skulle vara Fridolf-filmer och Åsa-
Nissefilmer. Vilt ha svar (Peter)

Vi är två tjejer som vill klaga på alla som klagar på Åsa-nisse. Vi tycker att Åsa-nisses filmer ska visas. Vi tycker att barn borde bestämma lite i alla fall. Ni som inte tycker så borde kbäppa av teven och gå
och lägga er. För ni ska alltig bestämma. Ni kan höra på radio istellet om ni tycker det är roligare. (Karin och Agneta)

Nä, dags att återgå till studerandet, men den där boken tar jag gärna upp igen och läser mer ur.

För dig som vill just det kan du läsa mer på den här sidan.

Upphovsman: Adam Evertsson Översättare: Okänd Inskickat av: Borttaget, läs mer här

Liknande poster

Roligt videoklipp, 11 mars 2011
Rolig bild, 14 juni 2018
Rolig bild, 29 september 2013
Roligt videoklipp, 14 november 2017
Rolig text, 20 december 2010