Den norska dagstidningen Adresseavisen lade ner mycket möda på sin nyhet som skulle lura norrmännen 1:a april 2000. Vad de inte kunde ana var att den nyheten skulle sprida sig via Stockholm bort till Ryssland där den skulle sätta griller i huvudet på mången person.

Den första april kablade Adresseavisen ut nyheten om att ett ryskt plan av typen Ilyushin 76 hade nödlandat på motorvägen och för att det skulle kunna lyfta på en så kort sträcka som motorvägen utgjorde så skulle planets last, bestående av bland annat 37 ton lax, och en stor del av flygbränslet dumpas. För de som ville ha färsk lax och flygbränsle, som tidningen skrev kunde användas till fotogenlampor och dieselmotorer, var det bara att ge sig iväg till norra vaktstationen på motorvägen utanför Malvik.

I artikeln nämndes även två namn: Kapten A. Prihlspok (aprilspök = aprilskämt) och Aeroflots tekniker Skif Thenockel (skiftnyckel) som båda två gav information om att läget var under kontroll.

Adresseavisens artikel var mycket välskriven och hade till och med ett foto på flygplanet och det lurade säkert många norrmän denna dag, trots kaptenens udda namn. Här kunde detta lyckade aprilskämt slutat, men det gjorde det sannerligen inte. Tack vare en rysk reporter fortsätter den.

Yury Vostrikov, Aeroflots direktör i Norge, var på besök hemma i Ryssland över helgen då 1:a april inföll. Han blev omgående kontaktad av sina anställda i Norge angående Adresseavisens artikel och insåg ganska snabbt att det rörde sig om ett aprilskämt. Så vitt han visste finns det ingen i Ryssland som hette aprilspök eller skiftenökkel. Traditionen med aprilskämt finns även i Ryssland och han tyckte att det var ett synnerligen bra skämt.

Yury log dock inte lika mycket då han på tisdagsmorgonen satte sig på planet för att resa tillbaka till Norge och slog upp tidningen Novie Izvestia. Huvudnyheten i en av Rysslands största tidningar denna morgon var att ett ryskt Aeroflot-plan hade nödlandat på en motorväg i Norge. Han kunde inte göra mycket annat än att vänta på att planet skulle landa i Norge, och väl framme började han ringa runt för att ta reda på hur detta hade gått till.

Det visade sig att Novie Izvestias reporter Aleksei Smirnov, för tillfället stationerad i Stockholm, hade läst Adresseavisens artikel, skrivet om den som om han själv varit där och skickat in den till huvudkontoret för publicering. Antagligen blev Aleksei lika upphetsad över att se sin artikel som huvudnyhet som han blev förskräckt när han insåg att han har gjort en rejäl tabbe.

Vad som hände med Aleksei Smirnov förtäljer inte historien, men det här norska aprilskämtet kommer många ryssar sent att glömma.

Upphovsman: Adam Evertsson Översättare: Adam Evertsson Inskickat av: Borttaget, läs mer här

Liknande poster

Ett svampmoln efter en atombombsexplosion
Rolig text, 21 mars 2009
En bil som gör en burnout på en parkeringsplats
Rolig text, 4 augusti 2015
En bild på ett skrattande barn
Rolig text, 2 december 2008
En liten staty
Rolig text, 8 november 2010
En arg tjej med eldsflammor i bakgrunden.
Rolig text, 10 februari 2017
Rolig text, 20 december 2010