Den norska dagstidningen Adresseavisen lade ner mycket möda på sin nyhet som skulle lura norrmännen 1:a april 2000. Vad de inte kunde ana var att den nyheten skulle sprida sig via Stockholm bort till Ryssland där den skulle sätta griller i huvudet på mången person.

Den första april kablade Adresseavisen ut nyheten om att ett ryskt plan av typen Ilyushin 76 hade nödlandat på motorvägen och för att det skulle kunna lyfta på en så kort sträcka som motorvägen utgjorde så skulle planets last, bestående av bland annat 37 ton lax, och en stor del av flygbränslet dumpas. För de som ville ha färsk lax och flygbränsle, som tidningen skrev kunde användas till fotogenlampor och dieselmotorer, var det bara att ge sig iväg till norra vaktstationen på motorvägen utanför Malvik.

I artikeln nämndes även två namn: Kapten A. Prihlspok (aprilspök = aprilskämt) och Aeroflots tekniker Skif Thenockel (skiftnyckel) som båda två gav information om att läget var under kontroll.

Adresseavisens artikel var mycket välskriven och hade till och med ett foto på flygplanet och det lurade säkert många norrmän denna dag, trots kaptenens udda namn. Här kunde detta lyckade aprilskämt slutat, men det gjorde det sannerligen inte. Tack vare en rysk reporter fortsätter den.

Yury Vostrikov, Aeroflots direktör i Norge, var på besök hemma i Ryssland över helgen då 1:a april inföll. Han blev omgående kontaktad av sina anställda i Norge angående Adresseavisens artikel och insåg ganska snabbt att det rörde sig om ett aprilskämt. Så vitt han visste finns det ingen i Ryssland som hette aprilspök eller skiftenökkel. Traditionen med aprilskämt finns även i Ryssland och han tyckte att det var ett synnerligen bra skämt.

Yury log dock inte lika mycket då han på tisdagsmorgonen satte sig på planet för att resa tillbaka till Norge och slog upp tidningen Novie Izvestia. Huvudnyheten i en av Rysslands största tidningar denna morgon var att ett ryskt Aeroflot-plan hade nödlandat på en motorväg i Norge. Han kunde inte göra mycket annat än att vänta på att planet skulle landa i Norge, och väl framme började han ringa runt för att ta reda på hur detta hade gått till.

Det visade sig att Novie Izvestias reporter Aleksei Smirnov, för tillfället stationerad i Stockholm, hade läst Adresseavisens artikel, skrivet om den som om han själv varit där och skickat in den till huvudkontoret för publicering. Antagligen blev Aleksei lika upphetsad över att se sin artikel som huvudnyhet som han blev förskräckt när han insåg att han har gjort en rejäl tabbe.

Vad som hände med Aleksei Smirnov förtäljer inte historien, men det här norska aprilskämtet kommer många ryssar sent att glömma.

Inskickat av: Adam Evertsson Upphovsman: Adam Evertsson Översättare: Adam Evertsson

Liknande poster

Olympiska flaggan med sina fem ringar
Rolig text, postad för länge sedan
En kille som gör tummarna upp när han hoppar fallskärm
Rolig text, postad för länge sedan
Tre tonårsflickor, lagom upproriska
Rolig text, 20 februari 2007
Två personer som sitter och tittar på anteckningar på ett möte
Rolig text, 2 juni 2010
En bild på ett skrattande barn
Rolig text, 26 juli 2008
En översvämmad väg
Rolig text, postad för länge sedan