April månad har sedan länge varit en utav de roligare av årets alla tolv månader, mycket beroende på denna månads första dag — 1 april.

Det finns många teorier om varför vi luras så mycket på just förste april och en utav dem är att under romartiden hade romarna vårfestligheter runt den förste april då man gav varandra gåvor. Med tiden ändrades denna sed till att man skämtade med varandra.
Detta är en utav många teorier, kanske får vi aldrig reda på vilket som är det riktiga ursprunget till skämten på just förste april. Bland 1998 års aprilskämt som uppmärksammats i media och på nätet har jag här valt ut en mindre mängd:

I Amerika kablades nyheten att Disney hade köpt upp MIT — Massachusetts Institute of Technology — för 6,9 miljarder dollar. En student hade hackat sig in på MIT:s hemsida och lagt ut nyheten, samt lagt till en bild på Musse Pigg som pekar på MIT:s logotyp med ett par extra musseöron. Ken Campbell, talesman för MIT, sa lugnt att han förstod att det var ett skämt då han såg priset. Alldeles för billigt var hans kommentar. MIT behöll den felaktiga hemsidan under hela dagen, endast på grund av MIT:s långa historia av aprilskämt (och skämt som inte ligger just på denna dag).

Lofoto Fotoframkallning introducerade denna dag en helt ny produkt — Bilder på kassett. De sa att eftersom Bilder på diskett inte var så efterfrågat och eftersom de fått enorma påtryckningar från personer som sitter med Commodore 64 (Vic64) att ta fram bilder på kassettband presenterade de därför en service som lägger kundens bilder på kassett. Ett institut i Tyskland hade kontaktats och några miljoner hade investerats, och det hela ska fungera perfekt.

Sveriges Radio och Ekot slog till med en cyberinspirerad historia om att personer har börjat mantalskriva sig på sina e-postadresser, och därigenom kunde undgå bland annat fastighetsskatt, allt på grund av ett kryphål i datalagstiftningen. Skattedirektör Åke Brink i Trollhättan uttalade sig om att de i framtiden kommer att samköra e-postadresser och folkbokföringsadresser för vissa personer, men att det inte är riktigt juridiskt. Myndigheterna började misstänka detta brott då de, hemma hos kriminella personer, hittade portkoder med snabel-a i sig. Vidare hade försäkringsbolagen börjat få in förfrågningar från folk som velat hemförsäkra sin hemsida, då stora mängder e-post hamnat på villovägar.

SolGames tipsade sina besökare på hemsidan om en rykande färsk speldemo — Quake III. Spelet var ännu i en betaversion, och det krävde minst en Pentium233 med 64 MB internminne.

Norrköpings kommun meddelade i Norrköpings Tidningar att de från och med förste april stänger telefonväxeln på kommunen och i fortsättningen kommer all korrespondans att ske via e-post. Detta i ett led för att göra Norrköping till landets ledande IT-kommun. Telefoner och brev är ett antikt system, säger kommunens IT-chef, Stig Jonasson. Med hjälp av en nyinstallerad epostväxel kan tio telefonisttjänster sparas in och minst lika många sekreterare som nu sitter och sprättar kuvert rationaliseras bort. Bakom kommunbeslutet ligger ett underlag från en amerikansk informationsexpert — professor W. Web från University of Massachusetts...

InternetWorld rapporterade om den nya surfningstekniken som var helt gratis — surfning via radion. Ställ in datorn på frekvensen 109,2 megahertz och koppla en sladd från radions högtalarutgång till datorns mikrofoningång. Sedan kan du börja surfa — i upp till 10 megabits hastighet. Helt gratis. Vidare tipsades om att man skulle spela in sina favoritsidor på kassettband så man alltid skulle kunna titta på dem. Mats Kaknäs avrådde dock alla att testa denna nya teknik eftersom det redan är nog fullt här ute i luften.

Lokalradion i Skaraborg meddelade att från och med 1999 kommer dubbel sommartid att införas, alltså kommer vi vara tvungna att ställa fram klockan två timmar på våren och sedan ställa tillbaka dem på hösten. Tidsförflyttningen skulle ske gradvist med en timmes flyttning på morgon och en på kvällen.

Databiten kom med nyheten att 2000-problemet är löst. Programmeraren Heinz Uhrmacher kom på lösningen som är att kl 23.59 år 1999 följs av 0.00 år 1980. Detta ger oss ytterligare tjugo år att förbereda övergången. Året 1980 valdes för att IBM PC och kompatibler låter sina BIOS-klockor utgå från 1980. Idén välkomnades med öppna armar och program såväl som datorer görs nu om för att klara omställningen. Bill Gates meddelade att Windows98 kommer att döpas om till Windows80 på grund av detta.

SSV -Statens StrålningsVerk slog igenom en lag om kraftigt sänkta gränsvärden för skärmstrålning. En orsak till de skärpta bestämmelserna är den senaste tidens forskningsrön om bildskärmsstrålningens inverkan på arvsmassan hos marsvin och bananflugor. De meddelade även att man lätt kunde testa sin skärm strålning med hjälp av en vanlig 33cl läskedrycksflaska som man skulle hålla framför skärmen, på en armlängds avstånd, och sedan vrida 45 grader medsols. De erbjöd även ett skärmtest via nätet, som efter några knapptryckningar och färgändringar i din webläsare fick fram resultatet: Din bildskärms strålning uppgår till: *-#*? En knapptryckning senare kom den pedagogiska texten Idag är det onsdag. Dagens datum är 1 april. Du är lurad. fram. Något som många svenskar alltför sent kom på denna dag...

Upphovsman: Adam Evertsson Översättare: Okänd Inskickat av: Borttaget, läs mer här

Liknande poster

En bild på ett skrattande barn
Rolig text, postad för länge sedan
Ett upplyst tält under en stjärnklar himmel
Rolig text, postad för länge sedan
En person med vitt smink i ansiktet med en röd clownnäsa
Rolig text, postad för länge sedan
En liten söt leksakselefant.
Rolig text, 11 januari 2010
En världskarta där landmassan är röd och bakgrunden är täckt med grön färg samt gröna tecken som "rinner" nerför bilden.
Rolig text, postad för länge sedan