Här kommer lite tips till oss bönder som inte bor i Stockholm. Guiden är skriven av Rabulisten i Vasastan.

Många har nu semester, även jag. Men som den djupt rotade fiskmås jag är tänkte jag ge lite semestertips till alla er bönder som tänker botanisera i huvudstaden i sommar.

Kollektivtrafiken

En tunnelbana är ungefär som ett x2000, fast det går under marken. Tunnelbanan är indelad i tre linjer som var och en försetts med en färg. Röd, grön och blå. De har ingenting med politik att göra. Faktiskt. T-banan kallas ibland också för tub eller trick. De går ofta sönder.

Pendeltåg är som x2000 — fast de går till förorterna. När de går.

SL-bussar är inte som x2000. De går nämligen hela tiden. Bussar är bäst om man ska röra sig i stan. Särskilt 46:an. Tips om du är smålänning: Ta 46:an från Odenplan till ändstationen och du har sett stans finaste delar för en tjuga. Dessutom stannar den ett stenkast från turistfällan Fjällgatan.

Kollektiva trafikregler.

Vi har högertrafik i Stockholm — precis som hemma hos dig alltså. Därför ska du hålla till höger när du åker rulltrappa. Rulltrappan är precis som en vanlig trappa, fast åt ett håll. Vill du undvika att bli nedtrampad av en stressad 08:a? Håll till höger i rulltrappans färdriktning. Stockholmare springer nämligen i rulltrappans vänstra fil. Oklart varför.

När du kliver av rulltrappan, tåget, tuben eller vad det nu är du kliver av; rör dig vidare, framåt. Blir du storögt stillastående efter rulltrappan sitter snart tio personer i din ryggsäck.

Parkera? Ha ha ha ha ha ha ha! Mucho paras amigo! Mucho paras. Du går.

Sociala regler

Bussar stannat alltid vid större hållplatser. Plingar du (trycker på knappen för avstigning) vid T-centralen kommer du att bli utskrattad hela vägen hem…

Ja, våra invandrare talar svenska. Anledningen att de inte förstår vad du säger är förmodligen din dialekt.

Vill du vara inne? Lämna dina tonade solglasögon hemma i byhålan. De var ute redan förra sommaren. Tumregeln är: Har Beckham/Posh det så är det rätt. Finns det att köpa dyrt på fina gatan så är det inne. Finns det på H & M eller Åhléns är det ute. Och det är du med.

Tullarna skiljer agnarna från vetet. Drömkillen från Haninge är inte mer stockholmare än vad du är.

Riktiga stockholmare är alltid i rörelse (varför vet vi inte), därför tar vi ofta vår Latte to go. Det betyder att du får kaffet i en mugg med lock. Bästa latten hittar du på Prego, i hörnet av Kungstensgatan/Tulegatan. Där hittar du även mig.

Gratis sevärdheter.

NK:s glasavdelning. Ett kommersiellt gratis museum. Men lämna ryggsäcken hemma… det kan bli dyrt annars.

Köpnågravykort-mannen. En instutition på T-centralen. Mannen i rullstol som i trettio års tid dagligen sålt vykort. Ingen vet varför.

Ja, man kan bada i Stockholm. Nej, det finns inga stränder i Stockholm. Bästa badstället? Stadshusets trappa!

Katarinavägen. Ta dig till Slussen och promenera Katarinavägen upp. Runda av med en runda på Mosebacke. Stans finaste utsikt.

Turistfällor

Medborgarplatsen är inte söder. Södermalm är mycket mycket större än så. Medborgarplatsen är bara söders Mallorca. M är turister på en stor uteservering som säger att det är som utomlands.

Är du från götet? Var ödmjuk. Det värsta som finns är göteborgare med storstadskomplex. Stockholm är en liten storstad och Göteborg är en stor småstad. Glöm aldrig det.

Det vanligaste djuret på Skansen är fiskmåsen. Till Skansen åker man för att se Ulf Lundell — inte för att titta på djur. Såvida du inte vill betala dubbla entréavgifter för att se på spindlar i ett akvarium.

Ja, de där skummisarna i hörnet av Sergels torg säljer knark, bland annat. Men ta det lugnt, de säljer ingenting till dig. Inte ens om du frågar.

Inskickat av: Okänd Upphovsman: Rabulisten i Vasastan Översättare: Okänd