Policyexperiment:

Börja med att placera fem apor inne i en stor bur. Inuti buren, hänger du en banan i ett snöre och sätter en trappa under.

Snart kommer en av aporna att gå fram till trappan och börja gå uppåt mot bananen. Så fort han rör vid trappan, spruta kallt vatten på alla de andra aporna.

Efter ett tag kommer en annan apa att göra ett försök med samma resultat – alla de andra aporna blir nedsprutade med kallt vatten. Snart, när en tredje apa tänker gå uppför trappan, kommer de andra aporna att försöka hindra honom.

Ställ undan det kalla vattnet. Ta bort en apa från buren och byt ut den mot en ny apa. Den nya apan ser bananen och vill klättra uppför trappan. Till hans överraskning och förskräckelse, blir han attackerad av alla de andra aporna.

Efter ett nytt försök med tillhörande attack, förstår han att om han försöker gå uppför trappan kommer han att bli anfallen.

Nu tar du bort ännu en av de ursprungliga fem aporna och ersätter den med en ny. Nykomlingen går till trappan och blir attackerad. Den förre nykomlingen deltar entusiastiskt i bestraffningen! Likaså, ersätt en tredje ursprunglig apa med en ny, sedan en fjärde, sedan den femte.

Varje gång den nyaste apan går till trappan, blir han anfallen. De flesta av aporna som slår honom har ingen aning om varför de inte fick gå uppför trappan eller varför de tar del i att klå upp den nyaste apan.

När du har ersatt alla de ursprungliga aporna med nya, kommer ingen av de kvarvarande aporna någonsin ha blivit nedsprutad med kallt vatten.
Trots det, kommer ingen apa någonsin att försöka gå uppför trappan för att nå bananen. Varför inte? För, såvitt de vet, är det så det alltid har varit.

Så skapas en företagspolicy.

Upphovsman: Okänd Översättare: Sara Risberg Inskickat av: Borttaget, läs mer här

Liknande poster

Roligt videoklipp, 1 februari 2018
En docka av figuren Spock från Star Trek
Rolig text, postad för länge sedan
Personer runt ett mötesbord
Rolig text, postad för länge sedan
Ett foto på en gammal radio från 1950-talet
Rolig text, postad för länge sedan
En fängelsekorridor
Rolig text, postad för länge sedan
En svart katt
Rolig text, postad för länge sedan