Nu har det banne mig gått för långt! tar oss tillbaka till den tid då Sverige bara hade två tv-kanaler, vars otacksamma uppgift var att producera program som skulle tillfredsställa en befolkning på åtta miljoner människor. Att det var lättare sagt än gjort var något som Radionämnden, den myndighet som var satt att granska sändningarna, snabbt fick erfara.

Varje dag strömmade det in brev från tittare som fått nog av sex, sprit och svordomar, som kände sig kränkta, eller ville klaga på den politiska propagandan. I boken finns de roligaste, argaste och mest förbluffande breven till Radionämnden, 1967-1987.

SkrattNet kan här i ett unikt samarbete med författarna publicera ett utdrag ur boken.


Det blir alltid känsligt så fort ämnet alkohol rullas in i TV-rutan. I januari 1987 skedde det dessutom bokstavligen, vilket fick en kvinna i Stockholm att reagera:

Fredagen den 23 januari kl. 20.00–21.10 sände TV 2 det populära familjeprogrammet Nygammalt med Bosse Larsson som programledare.
Det var nr 150 i denna mycket populära serie och innehållet var som alltid omväxlande. Bosse Larsson är en av alla uppskattad
programledare.
Men programmet fick en överraskande och obehaglig avslutning.
En man rullade in en vagn med champagneflaskor och skålade för programledaren under användande av en mycket grov svordom.

Det var förstås Jacob Dahlin som med sin grova svordom ”Skål ta mig fan!” väckt anstöt. Plus champagne, denna rusdryck vars användning en kvinna i Örebro krävde förklaring kring:

Söndagen den 28 aug. 1983 förekom i radions program 1, c:a kl. 10.50–11.00, meddelanden om kommande program, ändringar etc. i höstens radioprogram. Någon – jag tror att vederbörande heter Stefan Schmidt, eller något liknande – meddelade att i höst och i vinter skulle man på morgnarna i P 1 sända ut en reportagebil till olika personer, som man bedömt hade gjort något ”extra” under de närmaste dagarna. Skulle vederbörande ha gjort något mindre bra skulle de få ”plastsmörgåsar”, men bedömdes insatsen som ”bra” skulle det kunna bli ”champagnefrukost”. Vad menas med detta sista? Skall den personen bjudas på champagne i samband med frukosten? Det är väl i alla fall så man fattar det. Champagne till någon, som kanske skall sätta sig i bilen och strax köra till jobbet? Champagne på licenspengar? Kanske till hela familjen med tillvänjningsrisk till barnen? Detta är ju ett stort och betydelsefullt tillfälle, när far eller mor på detta sätt intervjuas i hemmet, så det måste väl firas?

Radionämnden ansåg att programinslaget inte stred mot radiolagen eller avtalet mellan staten och Sveriges Riksradio. Ett öde som även drabbade den smålänning som i juni 1969 skickade in följande anmälan:

Härmed anhålles om Radionämndens utlåtande om lämpligheten av att i Radio och TV sända dryckesvisan med uttrycket ”tycker du att graven är för djup, nå välan så tag Dig då en sup” vilken förekom i programmet Andra pipel som sändes i TV lördagen den 7 juni 1969.

Hur man än gör med spriten så verkar den inte gå hem hos tittarna. Då finns det bara en utväg: sprit i barnprogram.
Den av alla upptänkliga skäl anmälda julkalendern Trolltider från 1979 anklagades av en västgöte även för att ta ”ställning för alkoholtraditionen, utan att visa den mörka ’baksidan’ av alkoholbruket” när Eva Rydberg och Birgitta Andersson med sugrör dricker ur en chokladpunschflaska:

Det inslag jag avser är när ”Gloria” dukar upp godis och speciellt när hon trugar ”Daisy” att skåla och dricka ur en punschflaska.
Repliker fritt ur minnet:
”Skål” ”Säg skål det blir godare då”
”Det här är minsann inget daggdroppsdricka”
”Det här är människorna bra på”
Fnitter och skratt. Trevlig miljö.
Bilden som programmet förmedlar är falsk och klart verklighetsfrämmande. Alkoholskadorna ökar. Missbruket av alkohol går allt lägre ner i åldrarna, 11–12-åringar med alkoholproblem förekommer. När då ett barnprogram glorifierar bruket av alkohol är det mycket allvarligt.

Upphovsman: Mattias Boström Översättare: Okänd Inskickat av: Borttaget, läs mer här

Liknande poster

Roligt videoklipp, 16 juni 2009
En kvinna som ser lite frågande ut
Rolig text, postad för länge sedan
Illustration till texterna om Shout - Parodin på Scream av Mario Castro Sepulveda & Björn Boström
Rolig text, postad för länge sedan
Rolig bild, 17 september 2014
Rolig bild, 9 augusti 2014