När man som nyinvandrad i ett land, Sverige eller annat, så kan vissa repliker vara de svåraste att ta sig till och att förstår varför de är så genomslagskraftiga eller bringar hela folksamlingen nöje. Tänk er själva en person som inte vuxit i Sverige och få höra meningar som Hej då Macken, vi ses imorgon., Jag har en plan!, Tänkte inte på det..., Jag har ätit pannkaka! eller Det är bar' åt bunt ihop dem och slå ihjälp dem! och inte förstå någonting.

Det är ju också sådant som gör språk så intressant, och framför allt populära filmer, vissa sångtexter eller - som vi ska lyfta fram lite i den här artikeln - reklamfilmer har potential att skapa sådana här populära citat. Jag tänker räkna upp och rada ner några av mina reklamfilmsfavoriter som blivit bevingade och avslutar med en nyutkommen bonusreklamfilm som har potential att bli något vi tar upp i vårt dagliga språk i framtiden.

Fin öl eller fulöl?

Robert Gustafsson i sitt esse, med Spendrups i ryggen. Har du finöl? Jag får slumpen...

Har ni fest eller?

OLW slog huvudet på spiken där de tuffa grabbarna plötsligt står utan kvinnligt sällskap och ett telefonsamtal senare visar det sig att de sitter hos den glasögonprydde nörden som är omringad. Både av brudar och av chips. Var är brudarna??

Glassigt värre

Undertecknad säger fortfarande gott-gotti-gottgott, tack vare glassreklam från Carlshamns glass som plågade Sverige på 1990-talet. Två goa farbröder som tutade i oss att Carlshamns glass är det enda rätt.

Tack för det, Televerket

Den lille killen som visade oss hur vi skulle använda Televerkets (före detta telia för er som inte är så gamla) PLUS-tjänster med stjärna (*) och fyrkant (#). Skattepengar gav oss det citatet och tydligen skulle vi vara tacksamma också. Tack för det Televerket.

Tur i oturen

Tur i oturen

Sedd på bio, sedermera på video och nu på YouTube. Det är rent otroligt vad grävskopan för oväsen, men slutet är klockrent: Det är en cabriolet. En cab! 

Mycket gammalt, och lite nytt

Vi avslutar med en reklamfilm som har möjlighet att bli något som vi kanske säger i nästa vecka, om en månad eller för all evig framtid. Telenor bjuder på en härlig knasgubbe som tydligen gillar att titta på kattklipp på nätet: Har du sett kattklippe'? Du måste se kattklippe'!

Din favorit?

Hade jag med din favorit / hatobjekt? Vilka klassiska reklamfilmer som gett upphov till citat i det svenska språket har jag missat? Tipsa i kommentarsfältet nedan.

Upphovsman: Adam Evertsson Inskickat av: Borttaget, läs mer här

Liknande poster

Rolig bild, 11 juni 2010
Roligt videoklipp, 28 juli 2017
Roligt videoklipp, 19 juli 2009
Roligt videoklipp, 16 juni 2009
Roligt videoklipp, 16 augusti 2009