Reklam i Sverige är historiskt sett ofta förknippat med humor, vi har länge haft den ingrediensen i vår reklamproduktion i landet, och det har visat sig vara ett vinnande koncept. Reklam satsas det på, och vi har länge varit förskonade från intelligensfri reklam som man ofta stöter på ifrån det stora landet Amerrka, på andra sidan Atlanten. Vi har även haft många olika tävlingar för reklam, Guldägget är kanske mest känd, vilket säkert eggat på kreatörerna. (Ok, ska väl erkännas att det blivit lite mer av den varan ju mer internet och kabel-tv trängt in i landet.)

Som en del av er läsare vet så har SkrattNets skapare Adam haft ett sidoprojekt på gång i år, som för några veckor sedan tillkännagavs. Tillsammans med nostalgi-författaren Jimmy Wilhelmsson (spelpappan.se) så kommer dessa två herrar att ge ut en coffeetable-bok med reklam från 60-, 70- och 80-talet kallad rätt och slätt Serietidningsreklam!. Källorna är serietidningar från den här perioden, det som de har valt att kalla serietidningen guldålder, den period då det såldes mest serietidningar någonsin i vårt avlånga land.

Boken är inte bara fylld till bredden med roliga, intressant och underliga reklambilder - utan är också full av historier, anekdoter och scoop kring reklam. Reklam som för många av oss är likställd med 100% nostalgi. Vi som läste serier såg naturligtvis även reklamen, reklam som vi i Sverige vid den här tiden var ganska förskonade från. SVT var den kanal som alla kunde se, man valde att ta plats i biosalongen tidigare eftersom "reklamen börjar fem minuter innan" och det var så sällan man såg reklam vid den här tiden. Därför har en hel del reklam etsat sig fast, och i boken Serietidningsreklam! lyfts många av dessa fram. Reklamen är bland annat hämtad från webbplatsen Reklam Från Förr.

Här nedan finns ett urval av de bilder som tittats igenom inför arbetet med boken och som kanske kommer att få plats bredvid scoopet kring Barbie, intervjun med illustratören bakom Vira Blåtira, snacket med chefredaktörens son som figurerade i flera tidningsannonser och som sedan blev rikskändis via både SVT och TV4.

Boken är en perfekt ge bort-present till alla som någonsin läst en hög med serietidningar och som har minsta lilla anlag för att tycka om nostalgi och reklam.

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

Kaviar är en god sak och också en sak som svenskarna äter mycket. Detta är en otroligt söt reklam som kanske inte illustrerar en situation som många av oss varit med om, men som vi ändå kan känna igen oss i.

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

SEGA var Nintendos största utmanare och mången timme har gått åt till att spela igenom Moonwalkter, Wonderboy III och alla andra spel som de släppte på marknaden. "Här börjar äventyret!" Jodu, det stämmer.

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

Man har väl borstat tänderna sedan 4-5 års ålder, och visst önskar man att man kunde bli så här glad över att få lite tandkräm på tandborsten. Men vad har hunden med det hela att göra?

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

Vi svenskar dricker ohemuliga mängder mjölk - har alltid gjort det och kommer säkert att fortsätta göra det. Här är det en tidig reklam från en Kalla Anka-tidning som är väldigt präktig.

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

"Yo man, wh' are ya doooing?" En klassisk replik från någon av 80-talets alla komedier med en kille från Granada, Jamaica eller något kringliggande land - och naturligtvis hade han rasta-flätor. Naturligtvis hängde en av världens mest kända dockor på trenden och släppte en version med rastaflätor - RastaCindy. Inte att förväxla med Sindy som jobbar på Rasta Ulricehamn.

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

SEGA igen. Med Sonic - världens snabbaste igelkott (igelkott, vilket konstigt namn, förresten!?). Och McDonalds. Var det någon som kände att de ville ansluta sig till Global Gladiators när den här kom? Spelet fick antagligen ett ordentligt drev bakom sig med världens största snabbmatskedja... men borgade det för kvalitet, tro?

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

Någon som tänker julafton och Lady och Lufsen? Det gäller att ta fram det som läsarna känner igen, och här har de hittat ett bra koncept minsann... Jenka for the win!

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

Undras hur många föräldrars telefonräkning som stack iväg när detta syntes i tidning efter tidning? Och undras vem som ringde telefonnumret för Beverly Hills och fick reda på vem man kunde bli ihop med från serien...

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

Klassisk Playmobil. Perfekt för att iscensätta norsk sälslakt. Kan kombineras med "Playmobil tidningsredaktion" som rapporterar om den händelsen.

Reklambild från sajten ReklamFranForr.se

Om det inte var Palle Kuling-klubben, Kitekat-klubben eller Lilla Fridols Önskeklubb så var det Dumleklubben med en tuperad Pernilla Wahlgren. Wefarbror Adam var såklart medlem, men såväl T-shirt som diplom är sedan länge borttappat eller slängt.

Fler reklambilder i samma anda - och mer därtill kan ni alltså hitta i den nya boken Serietidningsreklam!. Se till att skaffa ditt exemplar redan idag så du inte missar denna guldklimp!

Skaffa Serietidningsreklam nu!

Upphovsman: Adam Evertsson Inskickat av: Borttaget, läs mer här

Liknande poster

Roligt videoklipp, 2 maj 2017
En arg tjej med eldsflammor i bakgrunden.
Rolig text, 10 februari 2017
Rolig bild, 3 juli 2013
En översvämmad väg
Rolig text, postad för länge sedan
Rolig bild, 7 maj 2012
Rolig bild, 12 februari 2018