Ha! Du trodde du visste allt om datanördar, inte sant? Well, dont rest your case just yet, saker och ting är inte alltid så uppenbara som det verkar. Den man som först hittade på teorin om att jorden är platt och täckt av en kupol med en massa vita prickar på kan inte bekräfta det påståendet. Å andra sidan var han antagligen ganska dum. Sedan var han ju förstås kristen.

Nå, datanördar, vad vet du om dem? De är förvirrade tonåringar med massor av finnar, cola beroende och de spenderar en väldig massa tid med det där Internet du hört så mycket om. Så är det inte alltid. Alla har inte finnar. De flesta datanördar är mellan 13-25 och av manligt kön, men det finns en del obehagliga åldrade och/eller feminina exempel på motsatsen. Vi är inte ute efter att ta över världen, faktum är att vi skiter hårt i världen, så länge den förser oss med nya datorer och ström att driva dem med, vi har något som är mycket bättre än världen. Vi har Internet.

Innan du läser den här artikeln kan det vara bra om du känner till några saker om Internet. Internet består av en massa sammankopplade datorer. De är inte sammankopplade med silvertejp, och man ska INTE släppa kopplingen innan man trycker på gasen. Internet är som en blandning mellan tidningsbutik i en gränd i gamla stan och alla statsbiblotek, förutsatt att alla bibliotekarier är lömska, ljuger och att de av ren ondska indexerat biblioteket efter en niosiffrig, slumpmässig kod i stället för författare, och att bibliotekets huvudleverantör är de lömskare delarna av Hollywoodhills. Till skillnad från Sprays version, finns här ingen snäll bussförare som kan visa vägen hem. I verkligheten kommer han att råna dig och släppa av dig i Ronneby i bara kalsingarna. Det är jävligt långt till Ronneby.

Kort sagt, nätet är inte något bra ställe för barn, medelålders med moral, gamla som inte förstår eller lägre stående livsformer, som kor. Egentligen är det bara en kategori som klarar av det, och det är datanördarna. Vanligt folk vet inte så mycket om dem, så jag skall hjälpa er ur några av de vanligaste fällorna man faller i när man försöker förstå dem.

Fördom 1: Datanördar är mesiga
Fan heller. Tänkt dig lille TöntigaPelle, 15 år, med sin dator. Han sitter hela nätterna och leker med sin låda och spenderar sina dagar på gamla BBS:er i Frankrike och med att chatta med sina vänner från en förening som han sommarjobbar åt, andra bortkomna tonåringar som kallar sig för W3C.

Tänkt dig nu hans jämnåriga kamrat BalleAllan. Allan gillar att slåss. Det är faktiskt så att det är det enda Allan gör, för det är vad han har sett att hans pappa gör hela tiden, så det är nog rätt. Pelles pappa är cyckelförsäljare, vilket uppenbarligen var fel, så han gjorde något annat. Allan gillar att mobba Pelle, för Pelle gör inte motstånd, och han verkar inte speciellt brydd av att Allan tar hans lunchpengar.

Anledningen till det är för Allan tråkigt nog inte att Pelle är rädd för Allan. Han har bara för mycket viktigt att göra för att orka bry sig. Inte heller är han speciellt generös, han hoppas bara att Allan sparar de där lunchpengarna tills dess att han kollar sin sparfond om 5 år, vilken Pelle har korrigerat lite grand. Sedan en dag slår Allan Pelle. Han bryter visserligen näsan, men det gör Allans pappa också, när han slåss med polisen under tiden han försöker ta reda på varför hans hus är mörklagt och utan gas och vatten.

Nu tror du kanske att historien slutar med att man skall vara vänner, och att Allan ber Pelle om ursäkt. Tyvärr. Allan kanarkade ihjäl sig innan dess, men du kan säkert hitta någon sensmoral i det också.

Fördom 2: Datanördar har problem med kvinnor
Ledsen, men det är ingen fördom, jag vet inte varför det kom med. Nej alltså, det är inte det att de inte kan få tjejer, de förstår bara inte vad de skall vara bra för. Vanligen hamnar de ändå i en förortsvilla med en Volvo, en fru och 2.5 barn. Antingen det, eller också hamnar de i Silicon Valley med ett slott, en armé supermodeller och en större dator.

Fördom 3: Datanördar har inga andra vänner än andra datanördar
De flesta datanördar jag känner har många nördvänner. Sedan har de oftast kontakter inom rollspel, några av stans våldsammare gäng och i mitt fall, Nostra. Det är dock en frilansfirma på Södermalm, men ändå. Allvarligt talat, bakom varje framgångsrik datanörd står en armé av våldsbenägna människor som vill äga, göra sig rik på och allmänt snuskigt utnyttja dennes kunskaper. De tjänar mycket pengar på datakunniga vänner, och de vill inte ha sällskap.

Fördom 4: Datanördar håller på med Lunarstorm
Detta är den mest avskyvärda fördomen av alla. Lunarstorm är ett Community, ett ställe där vanliga människor kan skicka text till varandra och tro att dom utnyttjar Internet. Så är det inte. Lunarstorm är ett av de ställen som vi datanördar skapat för att kunna hålla resten av mänskligheten ovetandes om vad nätet egentligen är. Det är ondskefullt gulligt, och gullighet är inget bra beskrivande adjektiv för den genomsnittlige datanörden. Gullighet är faktiskt det som skrämmer datanördar mest, det och en Kicker som kommit på att musens rörelser faktiskt styr den där lilla pilen på den där konstiga TV:n.

Upphovsman: Jakob "Doc" Höjer, Doc Fil Kand. Översättare: Okänd Inskickat av: Borttaget, läs mer här

Liknande poster

Roligt videoklipp, 24 januari 2017
Roligt videoklipp, 3 februari 2017
En bild på ett skrattande barn
Rolig text, postad för länge sedan
Rolig bild, 22 oktober 2012