Ska du någon gång semestra i Bohuslän? Daniel Olsson ger oss här massa tips.

Allmän logistisk information

Genom Bohuslän går E6, bitvis som motorväg, bitvis som motorled eller bara väg. Det är lätt för en inläning att tro att E6 och det som finns alldeles bredvid den är det enda som finns i Bohuslän. Helt fel. En rutinerad badjävel hittar givetvis ut till våra pärlor och skräpar ner där också.

Färjor finns det i Bohuslän. Dock inte av typen Ålandsfärja, färjorna är mindre och i allmänhet serveras inte alkohol, i alla fall inte om du inte känner färjekarlen på ett personligt plan. Något som är VÄLDIGT viktigt för dig som turist att komma ihåg är: Du kör av färjan i samma ordning som du körde på.

Att försöka tränga sig före för att spara några dyrbara sekunder (stockholmsfenomen) kommer bara rendera i än mindre uppskattning i bästa fall, i sämsta fall en äkta bohuslänsk upphjulning. På färjan fyller du först de filer som är avsedda för personbilar om du färdas i en sådan. Grusbilsförarna brukar bli tämligen aggressiva när deras plats på färjan är upptagen av en blå Audi A6 från Haninge.

Parkera går bra att göra på många ställen i närheten av bad och klippor. När du parkerar på en enslig grusväg för att bara ta ett snabbt dopp, parkera ut mot kanten. Ingen grusväg är så övergiven att det inte kommer en bil till som skall fram eller en bonde som bryr sig föga om vems lack han repar med släpet på sin traktor.

Hastighetsbegränsningar

Bohuslänska småvägar har nog alla hört talas om och att de slår knut på sig själva ofta. Dock är de flesta vägar i bra kondition. Som tumregel kan man säga: Är du turist kör du 5-10 kilometer / h långsammare än hastighetsbegränsningen. Dels för att du ska kunna se mer av den alltid slående vackra utsikten, dels för att inte överraskas av tvära kast som vägarna ofta gör. För ortsbefolkningen gäller följande:

90 km / h: Tja, 90.
70 km / h: Nu börjar det bli roligt. Är det bra sikt så minst 110.
50 km / h: Se 70.

Kommersiella regler

I livsmedels- och järnaffärer gäller enligt tradition följande:
Handla mitt på dagen, vi handlar tidigt på morgonen eller sent på kvällen.
På landet står man i kö utan tjat. Spydiga kommentarer om hastigheten på kassan hemma i stan idiotförklarar dig bara bland övriga mer rutinerade turister och ortsbefolkning. Att klaga på utbud i affärer får dig bara att bemötas mer lojt av personal, särskilt inhemsk sommarpersonal, fråga i stället om affären kan ta hem eller har planer på att ta hem produkten i fråga. Detta fungerar nästan alltid.

Socialt liv

Bohusläningar är i regel trevliga. Dock innebär det inte att inställningen de är ju här hela året så då får de stå ut med att vi är här på sommaren vinner självklar favör här. Låna en båtplats får du säkert göra om du bjussar bryggubben på en öl och tar dig tid att snacka lite skit, det kan faktiskt vara lärorikt, du får säkert parkera en stund på någons privata parkering om du ska bada om du frågar först och är du riktigt smidig så får du kanske en privat guidad tur till någon avskiljd klippa långt ifrån de vanliga turiststråken. Nyckeln heter fråga på ett trevligt sätt.

Göteborgare är inte mer omtyckta än andra badjävlar bland ortsbefolkningen, detta framför allt i mellersta Bohuslän, fast när 08-or hörs håna Göteborg kan du ge dig fasen på att närmsta inföding kommer att försvara det. Trots allt är det så att de flesta har en avfälling som flyttat dit och blivit göteborgare. Angrepp mot Göteborg = Angrepp på den egna familjen.

Båtliv

Båtar är väldigt viktigt i Bohuslän. Alla känner någon på ett varv och känner stolthet inför lång båtbyggartradition. Särskilt kunskap om Hallberg-Rassey, Najad eller Vindö kan få dig långt.

Att du äger en båt är ingen garanti för att du är inne på varvet. Innan du har bevisat att du kan något om båtar är du vanligtvis att betrakta som en inläning som fått på sig en för stor sko och ställt båda fötterna i den.

Ett gratis tips: Det som i storstadsregionen och på östkusten kallas marinan heter varv i Bohuslän, aldrig något annat.

Att skryta om antalet hästkrafter du har i din utombordare gör dig till kung på bryggan bland andra turister och sist på listan över de som bärgaren drar loss från det grund som ligger 40 meter utanför bryggan.

Inskickat av: Okänd Upphovsman: Daniel Olsson Översättare: Okänd